7 Kasım 2009 Cumartesi

Los cronocrímenes - Time Crimes



Hector zamanda yolculuk yapan ve ters giden olayları düzeltmeye çalışan bir karakter. Zamanda geri gitmeye çalışması ve kendi yansımasını görmesi gibi durumlar Back to the future/Geleceğe Dönüş filmini hatırlatıyor. Filmi izlerken Geleceğe dönüşteki beyaz saçlı profesörün bir yerlerden fırlayıp ortaya çıkabileceğini bile düşündüm.

Zamanda yolculuk yapma konusu çok ilginç bir konu olmakla beraber geriye doğru gidilmesi Memonto’yu da hatırlatıyor. Ortaya çıkan karışık durumlar bazen bir David Lynch havası da yaşatıyor. Sürekli bir karakterin zamanda yolculuk etmesi zincirleme olarak aynı olayları yaşatacak gibi geliyor. Demek istediğim Hector kendini kurtarmaya çalışıyor, fakat diğer kendisi(2.Hector) sonuçta aynı olayları yaşıyor, ya da yaşayacak gibi geliyor. Evet bu filmi izlerken nedense sinema tarihi bir film şeridi aklımdan geçti, itiraf ediyorum. Bilinçaltı ve hayalgücü...

Film 90 dakika civarında, çok uzun değil. Yalın ve güzel işlenmiş. Filmin birçok yeri –son 10, 15 dakikalık kısmı hariç- gerçekten sürekliyici ve “oha oha noluyoruz lan” dedirten cinsten.

Hector’un geçmişe gidip yaşadıklarını tekrardan gözlemlemesi, insanın kendisine dışarıdan bakması, kendisiyle mücadeleye girmesi yani özbenliğiyle mücadelesi gibi de görünüyor. Bu ise daha etkileyici, karmaşık, ilgi çekici ve gergin bir film izlememizi sağlıyor.

Los Cronocrimenes Rec’den sonra izlediğim başka bir İspanyol gerilim/korku filmi olduğu için İspanyol sinemasına olan sevgimizi ve ilgimizi arttırıyor. Afferin çocuklar diyor, izlemeye devam ediyoruz.




English Translation

Hector is a character who is travelling in the time, he is trying to fix the happenings that goes in a wrong way also. Situations such as going back in the time and seeing himself in the past remembers us “Back to the future”. While I was watching this film, I even thought that white-haired professor could appear suddenly in any scene.

Travellig in the time is a very interesting subject, however playing from end to start point remembers us another film, Memento. Sometimes complicated conditions make such a feeling that you are watching a David Lynch film. Continuous travelling of one character in the time seems to be continous connected events. I mean Hector is trying to save himself, but hector the second lives the same happenings as a result, or seems to be like that. I don’t know why but while I was watching this film, the history of cinema flashed in front of my eyes. Maybe subconsciousness and imigination..

The film is nearly 90 minutes, it is not so long. It is simple and well processed. Most of the film-except last 10, 15 minutes- is so gripping and make you say “oh fuck, what’s gonna happen”.

Seeing again what he had lived while he is travelling in the time, looking himself from outside looks like that he is fighting himself. And this provides us to watch a more impressive, complicated, interesting and thriller film.

Los cronocrimenes/Time criminals is an another spanish thriller film after I watched the Rec. So my love and my interest in spanish films have been increasing. I would like to say WELL DONE and I will be going on following spanish cinema.

Hiç yorum yok: