29 Kasım 2008 Cumartesi

Cieszyn



Ciezyn Polonya'nın Silesian bölgesinde, Çek cumhuriyeti sınırında bir şehir. Nüfusunun 36.000(2004) civarında olduğu belitiliyor. Şehir Olza Nehri kıyısında uzanıyor.
Ciezyn aslında bölünmüş bir şehir. Şehrin diğer bölümü Çek cumhuriyeti içinde yer alıyor ve Cesky Tesin olaran isimlendiriliyor.
Şehrin bölünme kararı ilk olarak Temmuz 1920'de Spa Konferansında alınmış. Ekim 1938 yılında Polonya Cesky Tesin bölgesini işgal edince şehir tekrar birleşmiş. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra sınırların 1920 yılındaki durumuna döndürülmesi kararlaştırılmış.
2004 yılında Polonya'nın Avrupa Birliği'ne girmesiyle sınır kontrolleri kaldırılmış.


Ciezyn'e gittiniğinizde polonya'nın bir şehrine değil de başka bir ülkeye gitmiş gibi hissediyorsunuz. Bölgenin sık sık el değiştirmesi, çek cumhuriyeti sınırında olması, daha önce avusturya hakimiyetinde kalması gibi böyle hissetmenize neden oluyor.

Çok büyük bir yerleşim birimi olmasa da, şehir meydanı, mağazalar, publar gibi gidebileceğiniz yerler var.

En önemlisi de yürüyerek sınırı geçebiliyor ve ülke değiştirebiliyor olmanız. Olza nehrinin üzerindeki köprüden geçiyorsunuz ve tabelalar, insanlar, para birimi değişiyor. Çok farklı hissetmenize sebep oluyor bu durum:)

Cesky Tesin ilginç bir şekilde Ciezyn'den çok daha ucuz. 18 zl(10 ytl) karşılığında 2 tane leziz kahve(cappucino, expresso) ve 2 tane bira içebiliyorsunuz. Bira çek cumhuriyeti'nde daha leziz ve daha ucuz. Birasever arkadaşlara duyurulur :)
Köprünün hemen yanından bulunan Free shop'tan arzu ettiğiniz şeyleri alabilirsiniz.
Yine köprünün hemen yanında bulunan bir Çin mağazısında çekik gözlü, çekçe konuşan kızları görüp şaşırabilir, 2 zl(1,1 ytl) karşılığında bir eldiven satın alıp çok şaşırabilirsiniz :)

English Translation:
Ciezyn is in the Silesian Voivodeship and on the border of Cezch Republic. The population is nearly 36.000(2004). Ciezyn lies on the Olza River.
Actualy Ciezyn is a divided city. The other part of the City is in Czech Republic and it's called Cesky Tesin.
The decision for division was first in July 1920, by the Spa Conference. In October 1938 both cities were joined together when Poland annexed Cezky Tesin. After the World War Second borders were returned to the state in 1920. In 2004 when Poland and Czech Republic joined the European Union the border controls were abolished.
When You go to Ciezyn, you feel you are in a different country. Ciezyn was maganed by different countries in the history. So I think being on the border of Czech of Ciezyn and being managed by Austria of Ciezyn causes this feeling.
Unless It is not a very big city you can go to town square, shops, boutiques and pubs.
The important point that you can pass the border by walk and you can change country. You pass the bridge on the River Olza and everything is changing, signboards, people, currency. And you feel very different, very fantastic:)
It is interesting that Cesky Tesin is so cheaper than Poland. You may drink 2 delicious coffee(cappucino, expresso) and 2 beers and you pay just 18 zl(4,8 euro). In the Czech Republic beer is more delicious and cheap. Annocument for beer people :)
There is a freeshop next to the bridge. You may buy whatever you want.
Also there is a chinese shop next to bridge. You can see slant eyed girls, you can buy a pair of gloves with just 2 zlt(0,55 euro) and you can be so suprised :))

Büyük Haritayı Görüntüle

Hiç yorum yok: